• 10 jaar garantie
  • Spoedservice mogelijk
  • 24 uur werkzaam

Alles over daklekkage bij harde wind en regen

Daklekkages zijn er in talloze soorten en maten. Van minimale druppels die langs de wand lopen tot het loslaten van behang, dergelijke lekkages kunnen behoorlijk vervelend en zelfs schadelijk zijn voor uw meubels en interieur. Een snelle oplossing is dan ook gewenst indien u te maken krijgt met een daklekkage na harde wind of regen. Maar hoe pakt u dit aan en wat zijn de eerste stappen om het probleem effectief te verhelpen?

In deze blog omschrijven we de meest voorkomende oorzaken van daklekkages en benoemen we hoe dit adequaat kan worden verholpen. 

Lekkage in daken door regen en wind: Hoe kan dat? 

Lekkages in daken kunnen ontstaan door verschillende factoren. Hoewel extreme weersinvloeden vaak pas dergelijke lekkages aan het licht brengen, is het meestal een onderliggend probleem dat de oorzaak is. Veelal is dit te wijten aan veroudering van de dakbedekking of slecht uitgevoerd onderhoud. Na verloop van tijd kunnen dakmaterialen zo hun waterdichtheid verliezen, waardoor scheurtjes ontstaan. Deze scheurtjes creëren vervolgens een opening voor water om het dak binnen te dringen, vooral tijdens zware regenval of bij harde wind.

Andere oorzaken van lekkages in daken zijn dakpannen die zijn losgewaaid, constructiefouten die pas later aan het licht komen, onjuiste installaties of veroudering van afdichtingen en nokvorsten

Daklekkage door hevige regenval: Welke symptomen zijn er? 

Er zijn verschillende symptomen hoe u een lekkage in uw dak kunt herkennen. Denk onder meer aan vochtplekken, schimmels en natuurlijk het verschijnen van waterdruppels. Andere tekenen van lekkage zijn onder meer: 

  • Vochtige muren: Naast zichtbare druppels kan het goed zo zijn dat er achterliggende vochtproblemen zijn die zich ophopen in de muren. Dit voelt u pas wanneer u met de hand over het oppervlakte wrijft.
     
  • Overmatige condensatie: Beslaan de ramen in uw ruimte, zonder dat dat de temperatuur of luchtvochtigheid extreem is? Dan kan dit een teken zijn van slechte ventilatie of een vochtprobleem.
  • Muffe geur in de ruimte: Ruikt het sinds kort muf of vochtig in uw woning, zonder een duidelijke oorzaak? Dit kan wijzen op schimmelgroei of bacteriële ontwikkeling, vaak veroorzaakt door een lekkage. 
  • Loslatend of scheurend hout: Door vocht kan hout gaan uitzetten, krimpen, of vervormen, wat kan leiden tot scheuren en beschadigingen. In extreme gevallen kan het hout zelfs gaan rotten.

Daklekkage door extreme wind of regenval: Wat kunt u doen? 

Wanneer u te maken heeft met lekkages door extreme weersinvloeden is het vooral niet aan te raden om zelf het dak op te klimmen. Naast dat u uzelf in een gevaarlijk parket kunt brengen, bestaat het risico dat u de schade aan uw dak verergert of onjuist probeert te repareren. 

Wat u wel kunt doen, is het leegruimen van de ruimte waar het op dat moment lekt. Zo voorkomt u dat waardevolle spullen beschadigd raken door het binnendringende water. In de tussentijd is het natuurlijk belangrijk dat u een dakdekker naar het probleem laat kijken. Hoe sneller de daklekkage kan worden verholpen, hoe kleiner de kans op ernstige waterschade.

Daklekkages op platte of schuine daken

Daklekkages kunnen zowel in platte als schuine daken ontstaan. In beide situaties zit de oplossing vaak op een andere locatie. Zo zijn de meest voorkomende oorzaken van een lekkage in een schuin dak meestal het gevolg van gebroken of verschoven dakpannen, slecht aansluitend loodwerk bij schoorstenen of dakkapellen, en beschadigde nokvorsten.

Bij een plat dak is de oorzaak vaak anders. Hier zien we veelal dat verstoppingen van dakgoten en afvoeren voor problemen zorgen, waardoor regenwater niet goed weg kan en op het dak blijft staan. Het aanwezige water kan dan extra druk uitoefenen op de dakbedekking, wat weer kan leiden tot scheuren en beschadigingen. 

Daklekkages door kapot bitumen: Hoe zit dat? 

Bitumen, ook wel bekend als dakleer, is een veelgebruikt materiaal voor de waterdichte afwerking van platte daken. Na verloop van tijd kan bitumen echter voor slijtage zorgen, wat kan leiden tot kleine scheurtjes en blazen. Deze beschadigingen maken het mogelijk voor water om door te dringen, wat uiteindelijk leidt tot daklekkages.

In het geval van een lek door kapot bitumen is het belangrijk om snel in te grijpen. Het materiaal wordt dan deskundig vervangen, waarna u weer verzekerd bent van een waterdicht dak. 

Dakdekker inschakelen voor het repareren van uw dak

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het repareren van uw daklekkage? Dan helpen onze dakdekkers u graag. Over het algemeen is het verhelpen van lekkages een specialistische taak die de nodige ervaring en vakkennis vereist. Onze professionals hebben de benodigde expertise om snel en effectief de oorzaak van de lekkage op te sporen en deze te verhelpen.

Neem dan ook direct contact met ons op wanneer u te maken heeft met een dringende lekkage. Onze specialisten staan dan graag voor u klaar.